Stuifkøt

Over Stuifkøt

Stuifkøt is een project van Den Eglantier waar jonge dj's podiumkansen krijgen om hun dj skills te tonen.
Vaak kan je deze dj's aan het werk zien in de instuif vrijdag na school. Ook tijdens evenementen zoals De Laatste 100 Dagen, Puintuinavonden kan je hen aan het werk zien.

Opgelet: het is hier over de rugzakken kruipen! Een bruisend afterschool hotspot, een chillplek, waar je bijna moet vechten voor een plaatsje in de zetel.
Kom gerust af met vrienden voor een drankje. Een karaoké? Beerpong? Of heb je zelf een tof idee voor vrijdag na school? Vertel het ons en aarzel niet om ons te contacteren.

Zien we je daar?

BLIJF IN UW STUIFKØT - Corona Artikel Maart

Op vrijdag na school leeft het in de instuif van jeugdcentrum Den Eglantier. Wekelijks geven gemotiveerde dj’s het beste van zichzelf. Ze kiezen zorgvuldig de juiste beats om de sfeer te doen stuiven in ’t StuifkØt. Wie zit er eigenlijk achter dit concept? Dax, Stijn, Nele, Julie, Dries en Ruben vertellen ons iets meer over het dj’en, het StuifkØt en hoe ze de corona-crisis beleven.

Stijn: Ik ben 17 jaar en draai nu sinds een viertal jaar. Sinds twee jaar zit ik in Den Eglantier en draai ik op ‘t StuifkØt en andere evenementen van het jeugdhuis. 

Ruben: Ik ben Dj LAMA of voor mijn familie en vrienden Ruben. Ik draai nu ongeveer 3 jaar echt op feestjes en daarvoor wel al even op de zolder.

Dries: Ik ben Dries en ik draai onder de naam Arsenic. Ik ben 17 jaar en ik woon in Belsele. Ik heb mijn eerste draaitafel gekocht in 2015. Sindsdien ben ik wat beginnen prutsen op mijn kamer en in 2017 kreeg ik de kans van de groepsleiding van mijn scouts (Waasmunster) om voor de eerste keer te draaien op een echt feestje. Daarna mocht ik op sweets draaien en andere scoutsfeestjes. Dat was eigenlijk het begin van alles.

Julie: Ik ben 21 jaar en kom uit Sint-Niklaas. Ik studeer fotografie, daar ben ik heel veel mee bezig. In het jeugdhuis sta ik vooral achter de toog en begeleid ik mee het StuifkØt. Daar noemen ze mij meestal ‘mama Julie’. Dat komt omdat er ooit iemand vijf pintjes op een uur tijd kwam bestellen. Ik heb die toen onder zijn voeten gegeven.

Nele: Ik ben Nele en woon in Sint-Gillis-Waas. Mijn hobby is paardrijden en DJing natuurlijk. Ik studeer Media & Entertainment Business in Mechelen. NOISE is mijn dj-naam en ik draai het liefste urban en house.

Dax: Ik ben 16 jaar en kom uit Temse. Net voor de corona-crisis ben ik bij Den Eglantier beland via een vriend die ook bij ’t StuifkØt draait.

Welke genres draaien jullie het liefst?

Dax: Ik draai vooral commerciële muziek. Dat gaat van dance tot tech-house of gewoon house. Af en toe zwier ik er eens drum-and-bass tussen maar dat is niet zozeer mijn ding.

Dries: Ik heb me nooit willen focussen op één genre. Ik vind het belangrijk om open te staan voor verschillende genres. Als ik dan toch moet kiezen, draai ik het liefst house en techno. Het spijtige is dat die soort muziek niet aanslaat bij het grote publiek. In februari won ik de dj contest van Down Under en daar heb ik de boiler room plat gedraaid met de vettigste techno. Dat was geweldig!

Ruben: Ik draai alles graag, ik heb niet echt één genre ofzo dat ik kan kiezen. Het hangt af van het moment. 

 

Wat is jullie grootste ambitie of droom als dj?

Dries: Ik denk dat mijn grootste droom draaien is op een festival, zoals Pukkelpop of Rock Werchter. Dat zou echt te gek zijn. Ik hoop wat bekendheid te verwerven in Vlaanderen, maar ik weet niet hoelang ik het draaien ga volhouden.

Nele: Mijn droom als dj is om op Tomorrowland te draaien. Ik werk er al als stagehand, maar daar spelen zou uiteraard nog beter zijn!

Dax: Mijn ambitie ligt gelijk met die van Nele en van vele dj’s denk ik: draaien op Tomorrowland! (lacht) Maar ik zal al blij zijn als ik kan zeggen dat ik maandelijks een aantal bookings heb.

Ruben: Mijn droom is om van het dj’en mijn beroep te kunnen maken en buiten België te draaien.

Stijn: Mijn droom is eigenlijk, als ik een beetje ouder ben, om succesvolle homeparty’s te geven. Gewoon in een achtertuin, gezellig met wat vrienden een feestje bouwen, lijkt mij een zalig concept. Ik vind het als dj leuk als je echt een klik hebt met je publiek. Je moet je publiek aanvullen, maar het is leuk als het publiek ook jou aanvult. Die wisselwerking vind ik plezant.

Hoe ervaren jullie de corona-crisis? Hoe is het om als dj opgesloten te zitten?

Dries: Ik heb iets van zes of zeven bookings die in het water vallen. Ja, daar baal je natuurlijk wel van. Ik heb mixtapes gepost op YouTube en Soundcloud. Doordat ik meer tijd heb dan anders, draai ik vaker op mijn kamer dan voor de quarantaine. Om toch een publiek te hebben, ga ik vaak live op instagram (@deejayarsenic). De meeste dj's kondigen hun live-streams aan, maar ik plan dat eigenlijk nooit. Als ik zin heb om wat plaatjes te spelen, doe ik dat gewoon en zet een livestream op. Sommige maten blijven plakken en dat maakt het alleen maar leuker. Ook in de quarantaine blijven mensen support geven!

Nele: Ook bij mij is de quarantaine echt op een ongelukkig moment gevallen... Er stonden mooie bookings op de planning. Ook weer wat nieuwe ervaringen die eraan kwamen. Hopelijk kunnen we er toch nog een mooie zomer van maken. Hoewel ik nu veel tijd heb om te oefenen, is het toch jammer om geen blije gezichten te zien tijdens je set.

Ruben: De quarantaine is natuurlijk voor geen enkele dj leuk, maar ik probeer er het beste van te maken. Ik heb thuis mijn setup staan en kan dus veel oefenen. Ik maak van deze tijd gebruik om alleen maar te verbeteren. 

Dax: Normaal gezien had ik sinds de quarantaine zes bookings. Maar die zijn dus alle zes weggevallen. Ook in augustus één waar ik redelijk hard naar uit keek. Tichelland, dus dat is wel een beetje zuur. Maar ja, niets aan te doen. Het is voor iedereen zuur. 

Stijn: Net zoals bij de rest zijn er tijdens de corona-crisis ook bij mij jammer genoeg een aantal bookings afgelast. En thuis is mijn controller kapot gegaan dus ik kan niet oefenen. Gelukkig kan ik bezig zijn met muziekproductie en edits maken. Maar ja, dat is niet draaien.

Dax: Gelukkig heb ik thuis een mengpaneel staan en op mijn computer heb ik ook alles wat ik nodig heb om te oefenen. Dus het lukt wel om van thuis met het draaien bezig te zijn. Ik probeer wat mash-ups te maken maar daar ben ik nog niet zo heel goed in.

Stijn: Dat komt wel jong! (lacht)

Zijn je ouders niet te lastig omdat je thuis zoveel oefent?

Dax: Mijn ouders niet, maar mijn zus wel. Die slaapt de kamer naast mij en kan soms wel eens een berichtje sturen van ‘zet het eens wat stiller’. Maar ja, hoe luider het staat, hoe plezanter het ook is natuurlijk.

Stijn: Voor mij is het vooral heel veel muziek luisteren. En veel mixen van andere dj’s beluisteren. Er zijn online ook veel festivals die je kan volgen. Als je dan niet te veel schoolwerk hebt, kan je die volgen en dat is wel plezant. Ik heb ook veel nieuwe muzieklabels ontdekt tijdens de quarantaine. Mijn muzieksmaak is nu sterk veranderd. Ik luister nu naar deep melodic techno. Dat klinkt echt goed! Daarvoor luisterde ik meer tech-house.

Wat betekent het StuifkØt voor jullie als dj? 

Nele: Het StuifkØt is mijn ideale ontspanning op een vrijdagavond. Tussen alle drankjes door een setje spelen, kan niet beter toch?

Ruben: StuifkØt is voor mij net mijn kindje. Ik ben met het idee gekomen en samen met het jeugdhuis hebben we dit kunnen bereiken! StuifkØt is uniek omdat we elke vrijdag zorgen dat er dj’s uit de buurt draaien en we hebben de gezelligst ingerichte plaats van Sint-Niklaas.

Dries: StuifkØt betekent immens veel voor mij. Ik deed mee aan de dj-contest vorige zomer, maar ik had niet gewonnen. Ik baalde toen echt, ik vond dat echt rot. In september kreeg ik dan toch eens de kans om in den Egel te draaien omdat ik iemand moest vervangen. In oktober nog eens en in november zei Ruben (Dj LAMA) dat hij mij in de Facebookgroep ging toevoegen. Ik heb thuis een gat in de lucht gesprongen. Ik vond dat zo cool! StuifkØt betekent niet alleen plaatjes draaien op vrijdag na school in het jeugdhuis, maar er komen ook zo veel nieuwe vriendschappen bij. Ik heb niet alleen mega goeie dj's leren kennen, maar ook de mensen van den Eglantier zijn stuk voor stuk geweldige mensen. Proud to be a part of the team!

Dax: Ik zit er nog niet lang bij natuurlijk, dus dat is voor mij een moeilijke vraag. Maar toen ik een keer passeerde, merkte ik dat het concept in Sint-Niklaas wel echt leeft. En dat vind ik super tof. Ik hoop dat er wat volk zal zijn als ik de eerste keer kom draaien. Het is altijd leuker om voor publiek te draaien dan gewoon thuis.

Julie: Voor mij gaat het niet per se om het publiek. Vooral de hechte groep van dj’s vind ik belangrijk. Als er iets is, zal er altijd iemand klaar staan. En dat is voor mij wat StuifkØt het StuifkØt maakt. Dat is natuurlijk heel persoonlijk.

Stijn: voor mij is het ook een beetje wat Julie zegt. Als we in de winter allemaal lekker warm bij elkaar kunnen zitten in de instuif denk ik dat ’t StuifkØt een van de meest populaire plekken op ’t plein is. En natuurlijk: iedereen die daar binnen zit, ken je op den duur. En dat maakt het zo zalig.

Dries: Het feit dat we allemaal jonge dj’s uit de buurt zijn maakt StuifkØt zo uniek. StuifkØt geeft de kans aan jonge dj's om hun draaikunsten te tonen voor een publiek. Zonder StuifkØt stond ik zeker niet waar ik nu sta. Ik zie ook altijd hetzelfde volk in den Eglantier. Eén grote familie daar! De sfeer is elke vrijdag geweldig. Ik vind StuifkØt een prachtig concept.

Nele: StuifkØt geeft alle soorten dj’s de kans om te groeien, van jong tot oud, van jongen tot meisje. Samen zijn we één team. We steunen elkaar en zijn geen concurrenten maar vrienden.

Tijdens de corona-crisis lanceerden jullie ‘Blijf in uw StuifkØt’. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Julie: Door de quarantaine kon het StuifkØt niet doorgaan, maar normaal gezien komt er wel veel volk op af. Daarom wouden we online iets doen om onze harde kern het gevoel te geven dat we er nog zijn. En dat we gewoon blijven gaan. Elke week op vrijdag wordt er op Soundcloud een mix geupload. We doen dit altijd om vier uur omdat het dan StuifkØt-uur is. Onze virtuele deuren gaan dan open in plaats van de fysieke deuren van het jeugdhuis. We zijn daar meteen mee begonnen sinds het begin van de lockdown.

Ruben: Het is een goed alternatief in deze periode omdat de dj’s zo toch nog de kans krijgen om gehoord te worden. De mensen thuis kunnen zo genieten van de beste beats. 

Nele: ‘Blijf in uw StuifkØt’ is een enorm leuk initiatief. Zou kunnen wij jullie nog steeds de beste beatjes voorschotelen op een vrijdag.

Dries: Het is echt een leuk idee. We maken reclame voor de dj's en voor StuifkØt tegelijk. Ik vind het echt cool dat we het iedere week blijven volhouden. Met zo een grote dj-familie kunnen we gemakkelijk elke week een mixtape droppen. De support is echt positief. Je kan niet ontkennen dat de mixtapes goed beluisterd worden.

Wat gaat er in het StuifkØt gebeuren als de corona-crisis gedaan is volgens jullie? Zijn er al ideeën?

Nele: Na de lockdown vliegen er we meteen terug in! Het beste moment zal zijn wanneer de feestjes terug van start gaan.

Julie: Ik wil echt iets leuk doen. Een soort comeback.

Zoiets als ‘Kom uit uw StuifkØt’?

Julie: Jaaa! (lacht)

Stijn: Opschrijven dat idee! Er moet natuurlijk ook wat ingehaald worden. De 100-dagen fuif is afgelast, Eksperiment is afgelast én alle edities van het StuifkØt. 

Ruben: Na de lockdown ga ik een dik feest organiseren in Den Eglantier, dat is al één ding dat zeker is. (Ik probeer niet teveel te verklappen, maar misschien iets met een boomhut 😉). Na de quarantaine gaan we er dubbel en dik invliegen met heel de StuifkØtgroep en ervoor zorgen dat de vrijdagen nog beter worden dan ze al waren.

Dries: Als de horeca terug open mag, den Egel open mag en ’t plein weer vol zit, zal het volk weer snel binnenlopen. Ik denk dat het alleen maar beter gaat worden. Den Eglantier gaat voller zitten dan voordien (en het zat al bomvol). Er zijn nog een paar ideeën voor StuifkØt die we nog niet hebben uitgewerkt, zoals een StuifkØt XL editie houden. Ik denk dat de jeugd haar beste tijd gaat beleven bij StuifkØt zodra de quarantaine gedaan is.

Wat willen jullie zeker nog delen?

Dax: Wat Julie daarstraks zei: ik voel dat het StuifkØt echt een hechte groep is. Dat voelde ik toen ik erbij kwam en dat heb ik nog nooit in een jeugdhuis gevoeld. Ik was meteen onder de indruk en voelde mij meteen welkom. Ook omdat ik meteen betrokken werd bij ‘Blijf in uw StuifkØt’. Dat vond ik super tof!

Julie: Dat komt ook doordat als we grapjes maken, we elkaar niet bekritiseren. Alles wordt al lachend opgepakt en dat is niet in alle groepen zo.

Ruben: Ik had nooit gedacht dat we dit gingen bereiken toen ik hieraan begon in samenwerking met het jeugdhuis. Ik heb in het begin altijd alleen en voor bijna niemand gedraaid . En dan zie je dat we nu met een hele groep dj’s zijn en er elke vrijdag meer dan 100 mensen aanwezig zijn. Te gek voor woorden!

Dries: Ken je iemand die dj is of iets anders muzikaal doet? Support hem/haar, het doet zoveel met een mens, echt waar! Voor de rest wil ik nog den Eglantier bedanken voor alle kansen die zij mij al hebben gegeven, jullie vergeet ik nooit meer <3